RADIO7

#добреналаштоване

Archive 26.06.2024

Спорт для всіх: стартує безкоштовний проєкт з гендерної рівності для вчителів та вчительок фізичної культури

 

Проєкт «Грай за рівність» реалізовує Klitschko Foundation за підтримки фонду Німецького футбольного союзу DFB-Stiftungen Egidius Braun і запрошує до участі вчителів фізичної культури з усіх куточків України.

Дані Gender Gap Index, який щорічно розраховує Всесвітній економічний форум, свідчить, що в світі немає жодної країни, яка б досягла гендерної рівності.  У 2023 році Україна посіла 66 місце з 146 країн в рейтингу розвитку гендерної рівності і війна не сприяє посиленню позицій. Кожен з нас це розуміє, а деякі й відчувають особисто.

“Дівчата не грають в футбол, хіба на воротах”, “Ти ж хлопець, маєш бути спортивним” та сотні інших варіацій дискримінації й сьогодні доноситься з різних спортивних майданчиків та подві́р’їв країни. Саме тому було створено проєкт “Грай за рівність”, який покликаний зменшити гендерну дискримінацію на початковому етапі знайомства зі спортом – на уроках фізичної культури.

До участі запрошують вчителів та вчительок фізичної культури з усієї України, для цього потрібно зареєструватись за посиланням: https://noteforms.com/forms/rejestraciia-na-projekt-grai-za-rivnist-il8ziy

Дата подачі заявок – 22 липня 2024 року.

Після реєстрації 80 учасників та учасниць відправляться на інтенсивну 4-денну офлайн програму. Після її закінчення кожен має реалізувати у своїх школах спортивні проєкти: змагання, челенджі, фестивалі, конкурси і отримати від благодійного фонду Klitschko Foundation набори сучасного спортивного спорядження.

Фінальний етап проєкту передбачає практичну участь вчителів/вчительок з різних регіонів України з командами, які будуть налічувати 100 учнів та учениць у 5-денний інноваційній навчальній програмі на базі одного з футбольних клубів Української прем’єр-ліги. Вони матимуть унікальну можливість здобути нові знання, опанувати види спорту закладені в принципах НУШ, поспілкуватись з відомими спортсменами та отримати мотивацію від представників федерацій України з різних видів спорту.

Додаткова інформація:

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до прес-служби Klitschko Foundation за адресою: n.pereima@klitschkofoundation.org або

за телефоном: +380 97 996 86 85.

Klitschko Foundation — благодійна організація, яка інвестує в майбутнє України через всебічний розвиток молодих людей. Через освітні, спортивні та ментальні проєкти розвиває молодих українців та українок. За 21 рік діяльності втілили понад 160 проєктів, залучивши 2.5 мільйони учасників.

Фонд Німецького футбольного союз DFB-Stiftungen Egidius Braun – фонд, який заснований Німецьким футбольним союзом (DFB) у 2001 році та названий на честь багаторічного президента DFB доктора Егідуса Брауна. Фонд займається різноманітними соціально-спортивними проєктами в Німеччині, Мексиці та різних країнах Східної Європи. DFB-Stiftungen Egidius Braun активно реалізує власні проєкти та підтримує благодійну і доброчинну діяльність інших організацій.

 

Напад на бригаду ЕМД

📢‼️Учора ввечері в Тячівському районі стався напад на працівників екстреної медичної допомоги. Постраждали фельдшерка та водій, які виконували свій обов’язок, рятуючи життя пацієнтки.

О 20:13 до Центральної оперативної диспетчерської надійшов виклик: «Дівчина помирає, дуже погано. Лежить в траві, за переїздом…».

Бригада № 1402 оперативно прибула на місце, де на них чекала юрба місцевих мешканців. Фельдшерка оглянула пацієнтку, перевірила життєві показники, поміряла тиск та зробила ін’єкцію. Пацієнтка почала приходити до свідомості, але раптом на фельдшерку було здійснено напад.
Невідома жінка вдарила фельдшерку каменюкою по голові, коли та надавала допомогу. Внаслідок удару медикиня знепритомніла… Нападниця втекла з місця події.
Фельдшерку зі струсом головного мозку і ЗЧМТ та водія з опіком очей і гіпертонічним кризом госпіталізували до медичного закладу. На місце події викликано поліцію.
‼️Закликаємо всіх до поваги та захисту медичних працівників, які кожного дня рятують життя та здоров’я людей. Такі випадки неприпустимі та повинні бути суворо покарані. Захист медиків – це наш спільний обов’язок!

В Ужгороді відкрили меморіальну дошку загиблому Герою

Меморіальну дошку на честь загиблого захисника України Володимира Сатмарі відкрили сьогодні в Ужгороді. Встановили її на фасаді багатоквартирного житлового будинку на вул. Василя Дрогомирецького, 7 (колишня вулиця вул. Олександра Можайського, 7), де жив Герой.
Священники відслужили панахиду та освятили меморіальну дошку. Присутні хвилиною мовчання вшанували полеглого військового.
На відкриття меморіальної дошки прийшли рідні, сусіди, друзі загиблого, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, військові.
Молодший сержант Володимир Сатмарі, позивний Ворон, загинув 11 травня 2023 року в селищі Нововасилівка Сумської області. Під час виконання бойового завдання захисник потрапив під ворожий обстріл та отримав смертельне поранення.
Володимир Йосипович народився 17 травня 1981 року в Ужгороді. Тут минули його дитинство, юність. У рідному місті працював і створив сім’ю. Володимир мав багато благородних рис: дисциплінованість, прямолінійність, щирість, вірність, любов до життя. Завжди завойовував симпатії людей. Був люблячим сином, чоловіком, братом, другом, побратимом, колегою.
Під час повномасштабної війни був мобілізований. Проходив службу в 101-й окремій бригаді територіальної оборони. Був командиром розвідувального відділення розвідувальної роти. Виконував бойові завдання на Донеччині, Херсонщині, Сумщині. Побратими пригадують його справжнім патріотом, стійким, мужнім, хоробрим воїном, другом, якому вірили і якого поважали. Під час служби отримав медаль «Незламним Героям російсько-українській війни».
У захисника залишилися батьки, дружина та двоє дітей. Похований у рідному місті на Пагорбі Слави.

ДІТИ ПРО «БІЗНЕС»

На Закарпатті троє неповнолітніх чекали у кущах групу чоловіків, щоб переправити їх в Угорщину

Прикордонний наряд відділу «Вилок» Мукачівського загону припинив спробу переправлення через кордон групи з восьми чоловіків з різних регіонів України.

Завдяки інформації наданій оперативниками загону, за 450 метрів до кордону військовослужбовці зупинили автомобіль «Мерседес Віто», у якому окрім водія, жителя Закарпаття, перебували 8 пасажирів – двоє з них закарпатці, двоє – жителі Полтавщини, двоє – Київщини та ще двоє з Харківської і Львівської областей.

Усі чоловіки планували незаконно потрапити в Угорщину. Скориставшись послугами переправників, кожен із них заплатив від 8 до 11 тисяч доларів США.

У результаті подальших пошукових заходів, поблизу кордону, у чагарнику на березі Тиси прикордонники виявили трьох неповнолітніх хлопців з гумовим човном. Підлітки зізналися, що чекали на «клієнтів», яким мали віддати плавзасіб та показати, де знаходиться кордон.

Стосовно усіх затриманих складено протоколи про вчинені ними адмінправопорушення. Справи скеровано до суду.

Наразі оперативники загону ретельно вивчають деталі організації незаконного переправлення осіб через державний кордон та встановлюють коло причетних осіб.

Щодо виявлення у діях водія ознак злочину передбаченого ст. 332 ККУ прикордонники направили повідомлення співробітникам Нацполіції.

Прес-служба Мукачівського прикордонного загону

Джері: «На питання коли закінчиться війна у мене проста відповідь».

Джері: «На питання коли закінчиться війна у мене проста відповідь».

Його позивний Джері. Високий красень в мультикамі. І він служить в ТЦК.

Андрій Левкулич зразу каже, що він у війську не з перших днів
повномасштабного вторгнення. Долучився на початку 2023-го року, але не
чекав повістки – сам прийшов. Попросився в гірські штурмовики і не
пошкодував. Це було не емоційне, а свідоме рішення.

«Джері, тому, що у нас мультяшна група була. Шрек, Вінні…», – усміхається
Андрій.
«Відмовився від навчання, бо пройшов строкову службу. І за тиждень –
Запорізький напрямок. Знаєте, багато говорять, що з ТЦК зразу в бій. Ні.
Новий хлопець потрапляє в підрозділ, а там всі нормальні пацани. Вони
обов’язково допомагають – порадами, вишколом. Їм разом все ж у штурми
ходити. Ніхто новаків в бій не посилає. Має пройти злагодження, кожен має
знати свою роль у бою. Усі діляться досвідом. Допомагають з амуніцією. Про
братерство довго можна розповідати. Якщо коротко – ніхто тебе не
підставить. Там інакше ніж на гражданці. Все щиро. Простіше».

«От штурм – це цікаво. Весело навіть, буває. Суцільний адреналін. Під час
штурму не страшно. А от після… Якщо втратив побратима, то дуже боляче. В
тому штурмі, коли мене поранило, загинув медик і навідник. Кожен побратим
близький для тебе, ти йому довіяєш більше ніж собі».
«Останній мій штурм у П’ятихатках. Вночі пішли в точку очікування, вранці
висунулись на штурм. Заходили ми трьома ротами. Зачистили їхні окопи.
Щоб зайняти висоту, треба було пройти полем. Нас почали накривати 120-ми
мінометами. Відразу трьох поранило. Шреку долонь відрізало, Мішці під
бронік залетіло, а мені в коліно. Якось так. Ледь вибрались. Далі лікування,
реабілітація. Шрек, до речі, спочатку впав в депресію, але потім взяв себе в
руки і далі продовжує службу».
«Коли повернувся на Закарпаття після реабілітації дуже вибішувало питання
«А коли закінчиться війна?». У мене проста відповідь: «Як усі підуть на
захист. Сидіти і дивитися в телевізор і говорити як задовбала їх війна?.. А
ворог набрався за цей час досвіду. І здатися не можна ніяк».

Для тих хто вагається, чи йти в армію порада проста: «Взяти оці свої … в
кулак і йти на навчання. Подолати свій страх. Ну не можуть одні й ті самі
воювати всю дорогу. А всі сподіваються, що скоро переможемо і війна
закінчиться. А вона не закінчиться, якщо кожен не буде служити. Ось так.
Моя порада: піти служити всім».

Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП

Які документи пробірні студенту, щоб отримати відстрочку від призову за мобілізацією

 

Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.
Згідно цієї статті призову на військову службу під час мобілізації період не підлягають серед інших і здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Відповідно Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 560 від 16 травня 2024 р, якщо ви студент, докторант або інтерн вам потрібно надати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за визначеною формою або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря.
Здобувачі освіти, які навчаються за державним замовленням у закладах освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС та ДСНС, для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період надають до районного (міського) ТЦК та СП довідку про здобувача освіти видану закладом освіти із специфічними умовами навчання.

Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП

СБУ і Нацполіція затримали депутата Ужгородської міськради, який вимагав хабарі за відстрочку від мобілізації


Служба безпеки та Національна поліція викрили на корупції депутата Ужгородської міськради, який входить до керівного складу місцевого департаменту соцполітики.

За даними слідства, посадовець вимагав гроші з військовозобов’язаних, що претендують на відстрочку від призову за сімейними обставинами.

За різні суми хабарів чиновник гарантував їм «пришвидшену» процедуру отримання довідок, які підтверджують факт догляду за особами з інвалідністю.

Правоохоронці затримали депутата на гарячому під час отримання ним неправомірної вигоди.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Закарпатській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури. 

Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба СБУ в Закарпатській області

Виявлені закарпатськими митниками комплектуючі для літаків СУ-27, передаються для потреб фронту

Ще у березні п.р. на митному посту «Дякове», що на кордоні з Румунією, інспектори-пошуківці Закарпатської митниці виявили в автобусі комплектуючі для до військових літаків СУ-27, що використовуються в авіації.

Їх незаконно намагався вивезти з митної території нашої держави до країн Євросоюзу 49-річний гр.України, водій автобусу, що здійснював міжнародні перевезення. Комплектуючі переміщувалися через кордон у багажному відсіку серед особистих речей в двох дерев’яних ящиках.

Одразу після виявлення Закарпатська митниця скерувала повідомлення до правоохоронних органів про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, передбаченого статтею 333 Кримінального кодексу України.

Наразі, як стало відомо, управління СБУ спільно з Закарпатською обласною прокуратурою зініціювали передачу виявлених закарпатськими митниками комплектуючих до військових літаків для потреб Збройних Сил України. Їх передадуть одній із військових частин Повітряних Сил ЗСУ.

 

Пресслужба Закарпатської митниці

СБУ передасть до ЗСУ комплектуючі до військових літаків, які намагались незаконно вивезти з України


Управління Служби безпеки України спільно з Закарпатською обласною прокуратурою ініціювали передачу на потреби Збройних Сил України комплектуючих до військових літаків. 

Вони визнані речовими доказами у кримінальному провадженні за фактом порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.

За даними слідства, у березні цього року мешканець Івано-Франківської області мав намір приховано переправити до однієї з європейських країн запчастини до винищувача СУ-27.

Йому повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України.

Зараз суд скасував арешт на ці речові докази. Їх передадуть одній із військових частин Повітряних Сил ЗСУ.

Викриття злочину здійснювали оперативники та слідчі СБУ в Закарпатській області спільно зі співробітниками Закарпатської митниці Держмитслужби за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури. 

Пресслужба СБУ в Закарпатській області

МУКАЧІВСЬКИЙ ПРИКОРДОННИЙ ЗАГІН ІНФОРМУЄ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ДОДАТКОВИХ ТИМЧАСОВИХ ОБМЕЖЕНЬ

З метою захисту національної безпеки на державному кордоні України, посилення контролю за дотриманням правил прикордонного режиму, запобігання правопорушенням на державному кордоні на ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону введено додаткові тимчасові обмеження.

Додаткові тимчасові режимні обмеження запроваджені в прикордонній смузі в межах Батівської, Косонської, Великобийганської, Берегівської, Вилоцької, Пийтерфолвівської, Королівської, Вишківської, Тячівської, Бедевлянської, Тересвянської, Солотвинської, Великобичківської, Рахівської, Богданської територіальних громад Берегівського, Хустського, Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області.

В рамках цих заходів, пов’язаних з посиленням прикордонного режиму, в межах прикордонної смуги вищевказаних територіальних громад, забороняється:

провадження робіт, рух транспортних засобів та перебування, знаходження осіб поза межами населених пунктів та доріг, які відсутні в реєстрі автомобільних доріг та ведуть до державного кордону і не забезпечують пересування до встановлених пунктів пропуску через державний кордон та між населеними пунктами, в період з 22.00 до 05.00;

зупинка транспортних засобів на узбіччі доріг, поза встановленими автомобільними стоянками, яка не пов’язана з технічними несправностями;

перевезення в транспортних засобах зброї та будь-яких засобів активної оборони без відповідних на те дозволів;

використання приладів нічного бачення, тепловізійної техніки, радіостанцій, крім установлених на спеціальній техніці та транспортних засобах спеціалізовано призначення або зареєстрованих у встановленому порядку;

використання та здійснення польотів легкомоторних літальних апаратів до закінчення правового режиму воєнного стану.

Дія обмежень не поширюється на посадових чи службових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, органів цивільного захисту, військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, працівників комунальних служб, екстреної (швидкої) медичної допомоги, суб’єктів державної та комунальної власності з метою виконання покладених на них повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян, безпеки руху на залізничному транспорті, забезпечення та підтримання життєдіяльності об’єктів критичної інфраструктури, охорони та відтворення водних біоресурсів, надання населенню послуг гуманітарного, медичного та соціального характеру.

Крім того, наголошуємо, що з питань використання безпілотних повітряних суден та порядку носіння військової форми одягу в межах Закарпатської області діє рішення ради оборони № 3 від 26.02.2022 року, затверджене розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації – начальником обласної військової адміністрації від 26.02.2022 року № 3 «Про введення в дію рішення ради оборони області»;

(https://carpathia.gov.ua/npas/pro-vvedennya-v-diyu-rishennya-radi-oboroni-oblasti );

з питань полювання на території Закарпатської області діє рішення ради оборони № 40 від 04.08.2022 року, затвердженого розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації – начальником обласної військової адміністрації від 04.08.2022 року № 417 «Про введення в дію рішення ради оборони області»;

(https://carpathia.gov.ua/npas/pro-vvedennia-v-diiu-rishennia-rady-oborony-oblasti-2 )

з питань перевірки документів у осіб на території Закарпатської області, на період дії воєнного стану на території України, керуватись рішенням ради оборони області № 42 від 30.11.2023 року, затвердженого розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації – начальником обласної військової адміністрації від 30.11.2023 року № 1052 «Про введення в дію рішення ради оборони області» та Порядком, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 року № 1456 «Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану».

(https://carpathia.gov.ua/npas/pro-vvedennia-v-diiu-rishennia-rady-oborony-oblasti-6 )

Прес-служба Мукачівського прикордонного загону

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав агент фсб, який збирав розвіддані про військові об’єкти на Закарпатті

Завдяки Службі безпеки до тюремного ув’язнення засуджено агента фсб, який вербував українських громадян для збору інформації про місця розташування військових об’єктів та напрямки переміщення військової техніки на території Закарпатської області.

Ним виявився мешканець сел. Дніпряни Херсонської області, який після окупації Горностаївки вступив у співпрацю з ворогом і погодився очолити «т.зв. Горностаївську територіальну громаду». На цій посаді він забезпечував становлення та зміцнення окупаційної влади рф шляхом недопущення контролю української влади на території Херсонщини.

Будучи «керівником громади», зрадник пропонував українським громадянам безперешкодний виїзд із тимчасово окупованої території в обмін на виконання ними завдань для фсб.

Передусім його цікавили місця перебування військових об’єктів, напрямки переміщення військової техніки та інформація про суспільно-політичні настрої.

Ужгородський міськрайонний суд визнав зловмисника винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Йому призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності засудженого).

Вирок набрав законної сили.

Викривали зрадника оперативники та слідчі Управління СБУ в Закарпатській області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Пресслужба СБУ в Закарпатській області

П’ЯТЬОХ ЧОВНЯРІВ «ЗБИЛИ З КУРСУ» ПРИКОРДОННИКИ НА ЗАКАРПАТТІ

П’ятьох осіб, які планували перепливати Тису, затримали учора ввечері прикордонники відділу «Вилок» Мукачівського загону.

Завдяки інформації наданій оперативниками загону, прикордонний наряд, старшим якого був курсант Національної академії Держприкордонслужби, затримав за 150 метрів до кордону п’ятьох чоловіків з гумовим човном. Пошкодивши загороджувальний паркан, спритники швидко рухалися у бік річки Тиса, якою пролягає кордон з Угорщиною.

Щоб зупинити зловмисників, які спробували проігнорувати законні вимоги прикордонників, наряд здійснив кілька попереджувальних пострілів.

Затриманими виявилися троє жителів Вінниччини, один житель Харківщини та один житель Волині. За організацію своєї подорожі чоловіки мали заплатити переправникам від 7 до 10 тисяч доларів.

Наразі оперативники загону встановлюють коло осіб, причетних до спроби переправлення цієї групи чоловіків через кордон.

Стосовно затриманих складено протоколи про адмінправопорушення, передбачені ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України» та 185.10 «Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону». Справи скеровано до суду.

Крім того, про пошкодження загороджувального паркану та виявлення у діях чоловіків ознак злочину передбаченого ст. 194 ККУ «Умисне знищення або пошкодження майна» прикордонники повідомили співробітників Національної поліції.

Прес-служба Мукачівського прикордонного загону