RADIO7

#добреналаштоване

Blog

Китай підтримує російський народ у виборі власного шляху розвитку – Сі

Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Китай підтримує обраний російським народом власний шлях розвитку і назвав китайсько-російські відносини «прикладом гармонійного співіснування великих країн».

Про це він сказав під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Пекіні.

«Китай підтримує російський народ у виборі ним власного шляху розвитку, що відповідає його національним умовам», – сказав Сі.

Зауваживши, що цього року відзначається 75-річчя встановлення дипвідносин між Китаєм і РФ, він закликав скористатися цією нагодою, щоб «повністю реалізувати низку важливих консенсусів», досягнутих ним і російським очільником Путіним.

«Ми з президентом Путіним домовилися продовжувати підтримувати тісні контакти, щоб китайсько-російські відносини завжди розвивалися поступально і стабільно», – зазначив голова КНР.

За його словами, «Китай і Росія об’єднали зусилля, щоб створити новий зразок гармонійного співіснування та взаємовигідної співпраці між великими країнами», і їх приклад «вніс мудрість та силу в міжнародну чесність і справедливість».

«Китай … готовий співпрацювати з Росією для інтенсифікації двосторонніх обмінів, зміцнення координації у багатосторонніх форматах, таких як БРІКС, Шанхайська організація співробітництва та інших, і об’єднувати Глобальний Південь у дусі рівності, відкритості та прозорості», – заявив лідер Китаю.

Лавров, своєю чергою, висловив похвалу на адресу Сі, під керівництвом якого «Китай досяг визначних успіхів у своєму розвитку», чим «Росія глибоко захоплюється».

Російський топдипломат також зазначив, що «успішне переобрання президента Путіна» забезпечило «спадкоємність російсько-китайських відносин, заснованих на рівності та взаємній вигоді, які демонструють сильну стійкість».

Про російське вторгнення в Україну, що триває третій рік і дестабілізує увесь світ, і від якого найбільше страждають країни Глобального Півдня, виразником чиїх інтересів Китай себе позиціонує, Сі не згадав.

Джерело.

Армія РФ обстріляла 15 населених пунктів Херсонщини, поранена людина

Російські війська минулої доби здійснили обстріли 15 населених пунктів Херсонської області, дістала поранення одна людина.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Олександр Прокудін.

Ворог обстрілював Берислав, Михайлівку, Монастирське, Понятівку, Червоний Маяк, Кізомис, Новоолександрівку, Ромашкове, Томину Балку, Дніпровське, Садове, Янтарне, Антонівку, Комишани і Херсон.

Пошкоджені сім приватних будинків. Зафіксовані влучання у “пункт незламності”, стільникові вежі, магазин та приватний автомобіль.

Через російську агресію одна людина дістала поранення.

Джерело.

На Миколаївщині внаслідок атаки РФ пошкоджений енергооб’єкт

У Миколаївській області вночі 10 квітня російський дрон-камікадзе типу Shahed влучив в об’єкт енергетики.

Про це у Фейсбуці повідомляє Миколаївська обласна державна адміністрація.

“Сьогодні о 03:00 внаслідок влучання ворожих БпЛА типу Shahed – 131/136 пошкоджено об’єкт енергетичної інфраструктури у Миколаївському районі. Введенні аварійні відключення, ведуться роботи з відновлення”, – ідеться у повідомленні.

Як згодом повідомив у Телеграмі голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім, станом на 8 ранку усі відключені раніше споживачі вже з електроенергією. “Енергетики працюють та роблять все можливе, аби так було і надалі”, – зауважив Кім.

Учора, 9 квітня, о 09:58 ворог завдавав артилерійських ударів по Очакову.

10 квітня о 02:16 в Очакові, за попередніми даними, в результаті збиття ворожого безпілотника типу Shahed виникла пожежа на рекреаційному об’єкті, яка була оперативно ліквідована.

Зранку, 10 квітня, о 06:52, росіяни здійснювали артилерійські обстріли акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Джерело.

Перекриття руху у центрі Ужгорода на вихідні

До уваги ужгородців та гостей міста!

6-7 та 13-14 квітня в Ужгороді буде перекрито рух транспорту вулицею Олександра Довженка для кращого доступу до локацій із сакурами.

 

Курсування автобусів  за міськими маршрутами №№ 7, 7Д, 9, 14, 20 буде здійснюватися через вулиці Митну та Собранецьку.

 

Просимо врахувати зміни в організації дорожнього руху при плануванні поїздок.

СБУ викрила на Закарпатті клірика-антисеміта УПЦ (МП), який поширював фейки про війну в Україні

Служба безпеки задокументувала злочини з боку настоятеля храму Хустської єпархії УПЦ (МП). Клірик розпалював релігійну та міжнаціональну ненависть у прикордонному регіоні, а також виправдовував агресивну війну рф проти України.

За даними слідства, фігурант називав повномасштабне вторгнення рф «громадянською війною» та закликав вірян ухилятися від мобілізації.

Крім того він підбурював прихожан проти представників однієї із нацменшин та парафіян інших релігійних конфесій.

Провокативну риторику клірик поширював під час спілкування з місцевими жителями, а також на власній сторінці у Фейсбуці.

Таким чином фігурант намагався розхитати суспільно-політичну обстановку в регіоні на користь країни-агресора.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності проти України.

На підставі зібраних доказів настоятелю храму УПЦ (МП) повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

-	ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);

-	ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Триває розслідування. Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Закарпатській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Тячівської окружної прокуратури.

Пресслужба УСБУ в Закарпатській області

ПОБЛИЗУ КОРДОНУ ПРИКОРДОННИКИ ЗАТРИМАЛИ ЧОЛОВІКА З НАРКОТИКАМИ 

Поблизу українсько-угорського кордону прикордонники відділення «Велика Паладь» Мукачівського загону затримали місцевого мешканця, який переносив наркотики.

Під час патрулювання наряд помітив у полі чоловіка. Законні вимоги прикордонників щодо пред’явлення документів він проігнорував, натомість викинувши пакет, який ніс із собою, спробував втекти. Утікача затримали. Ним виявився 23-річний житель села Велика Паладь. У викинутому молодиком пакеті знаходилось 15 пакунків з речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору, розфасованою в однакові поліетиленові згортки круглої форми та ще один пакунок, заповнений такою ж речовиною.

До місця події прикордонники викликали працівників поліції.

Стосовно закарпатця склали протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 185-10 КУпАП «Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону».

Щодо виявлення ознак злочину, передбаченого ст. 309 КК України «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту» прикордонники направили повідомлення до Нацполіції.                                                             

 

 Прес-служба Мукачівського прикордонного загону

НА ЗАКАРПАТТІ ВИКРИТО ЧЕРГОВУ СХЕМУ НЕЗАКОННОГО ПЕРЕПРАВЛЕННЯ ОСІБ ЧЕРЕЗ КОРДОН

У рамках кримінального провадження, відкритого за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 ККУ, затримано 37-річного жителя села Ділове, який мав переправити в Румунію через річку Тиса двох чоловіків.

Зловмисника заскочили на гарячому – під час отримання ним частини неправомірної грошової винагороди у розмірі 1500 доларів США від одного зі своїх «клієнтів». Загалом закарпатець планував отримати за незаконну оборудку 9000 доларів США.

Переправника затримали у порядку ст. 208 КПК України. Наразі йому вже оголосили про підозру у вчиненні злочину. У разі доведення в суді вини підозрюваного, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років.

Затримання здійснювали співробітники відділу внутрішньої та власної безпеки по Мукачівському прикордонному загону Головного відділу внутрішньої та власної безпеки «Захід» ДПСУ, слідчі Головного управління Нацполіції в Закарпатській області, ДВКР СБУ в Закарпатській області, за процесуального керівництва Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони.

                                                                                    Прес – служба Мукачівського прикордонного загону

У ЧОЛОВІКА, ЯКОГО ЗАТРИМАЛИ ОЗБРОЄНИМ ЗА ЗЛІСНУ НЕПОКОРУ ПРИКОРДОННИКАМ, ПРОВЕЛИ ОБШУК

Оперативники Мукачівського загону спільно зі слідчими Нацполіції провели обшуки у фігуранта кримінального провадження щодо незаконного поводження зі зброєю.

У лютому 40-річного жителя Мукачівського району під час перевірки на одному із контрольних постів за злісну непокору затримали прикордонники відділу «Вилок». У ході подальших дій у закарпатця виявили вогнепальну зброю та патрони до неї. Про виявлення ознак злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 Кримінального Кодексу України, прикордонники повідомили співробітників Нацполіції.

Відомості внесли в ЄРДР. Було розпочато досудове розслідування.

Учора під час обшуків, які проводилися за місцем проживання фігуранта, правоохоронці вилучили речі, які могли використовуватися для здійснення протиправної діяльності: гранату РГД-5, тепловізор, прилад нічного бачення, фотопастки, радіостанції тощо.

Наразі закарпатцю оголошено підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального Кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 242 240 гривень.

                                                             Прес-служба Мукачівського прикордонного загону

АНТИКОРУПЦІЙНИЙ ШТАБ ПРЕЗЕНТУВАВ ПОРТАЛ, ЯКИЙ ВИЯВЛЯЄ КОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ У МІСЦЕВИХ ДЕПУТАТІВ

3 квітня в ІА «Інтерфакс-Україна» ГО «Антикорупційний штаб» у партнерстві з ГО «Разом проти корупції» презентували портал «Місцеві інтереси» (https://localinteres.shtab.net/). Це новий діджитал-інструмент, завдяки якому українці можуть виявляти конфлікт інтересів у депутатів та посадовців місцевого рівня. Інструмент пропонує уніфіковану базу нормативних актів місцевих рад, а також можливість їх пошуку за ключовими словами.

 

«Нашою метою було створити інструмент для автоматичного виявлення конфлікту інтересів у рішеннях усіх місцевих рад. Однак виявилося, що не всі громади публікують свої рішення у формі відкритих даних. Саме через це до порталу на сьогодні підключені 17 міських рад. Ми наполягаємо, щоб усі рішення, проєкти рішень місцевих рад, протоколи були у відкритому доступі», – розповів голова правління «Антикорупційного штабу» Сергій Миткалик.

 

Організатори показали, як працює портал та поділилися кейсами, які конфлікти інтересів уже вдалося виявити аналітикам «Антикорупційного штабу».

 

Як приклад Миткалик навів Кропивницьку міську раду. Приміром, ексмер Кропивницького, чинний голова Кіровоградської ОДА Андрій Райкович володіє компанією «Ятрань», а два чинних депутати Дмитро Бірець та Надія Павленко також є працівниками цього підприємства. Аналітики вже перевіряють цей випадок на предмет голосування депутатів в інтересах м’ясокомбінату. Якщо це підтвердиться – то це може свідчити про наявність реального конфлікту інтересів. Загалом аналітики «Антикорупційного штабу» підсумували, що в кожному 11-му рішенні Кропивницької міської ради наявний потенційний конфлікт інтересів.

 

«Цінність порталу «Місцеві інтереси» у тому, що ми маємо можливість не тільки бачити конфлікт інтересів, тобто ознаки того, що є певна домовленість у контексті прийняття відповідного рішення, але й можливість бачити широкий спектр процесів, які й становлять підґрунтя для корупційного злочину. Також важливість «Місцевих інтересів» полягає в тому, що портал є демонстрацією прозорості місцевих рад», – зазначив керівник Департаменту моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства про конфлікт інтересів та запобігання корупції НАЗК Олександр Шульга.

 

Олег Лозовий, начальник відділу управління запобігання корупції Національної поліції України, зауважив, що портал «Місцеві інтереси» допоможе пришвидшити перевірку отриманих повідомлень про потенційний конфлікт інтересів та дозволить правоохоронцям зосередитись на перевірці інших пов’язаних правопорушень.

Портал «Місцеві інтереси» містить понад 36 тис. документів. Пошук здійснюється по ключових словах у текстах рішень відповідних рад.

Порталом вже користуються у НАЗК та Національній поліції для виявлення потенційних конфліктів інтересів. Крім того, інструмент буде корисним громадським активістам та журналістам, а скористатися можуть всі охочі.

 

Перевірити наявність «Місцевих інтересів» можна за посиланням https://localinteres.shtab.net/

 

Повний запис презентації — за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=vu7WjG08f8w

Текст прес-релізу тут

 

Портал «Місцеві інтереси» створений за фінансової підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) – провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.

 


З повагою,
Команда Антикорупційного штабу

Ужгородський ліцей №8 придбав 2 дрони для військових

Два FPV-дрони для військових 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади придбав Ужгородський ліцей №8. Техніку сьогодні передали представникам Ужгородського ТЦК та СП, щоб ті відправили нашим захисникам.
Як розповіла директорка закладу Лариса Мигалина, наприкінці березня в актовій залі ліцею відбувся благодійний концерт випускниці Беати Банго «На підтримку ЗСУ». Учнівський, батьківський та педагогічний колективи ліцею активно долучилися до збору коштів. За них і закупили дрони.
Представники Ужгородського ТЦК та СП подякували педагогам та школярам за ініціативу, поспілкувалися з молоддю, продемонстрували, як працює дрон.
Як додала Лариса Іванівна, учнівське самоврядування ліцею ініціює приєднання закладів освіти до акції «Школярський зліт. Забезпеч захисників «очима»».

Гуманітарна допомога для відновлення України: скільки вже надійшло і які новації при перетині кордону?

Станом на початок квітня 2024 року через зону діяльності Закарпатської митниці від початку воєнного стану в Україну доставлено понад 236 тисяч тонн гуманітарних вантажів, в т.ч. 11,3 тисячі транспортних засобів.

Найбільше гуманітарної допомоги надіслали сусідні із Закарпаттям країни Євросоюзу – Словаччина, Угорщина, Чехія, Румунія та інші – Італія, Австрія, Німеччина.

Основними гуманітарними вантажами залишаються продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, паливо, одяг для військових та речі загального вжитку.

Принагідно нагадаємо, що з 1 квітня 2024 року втратили чинність п.2-1 та 2-2 постанови КМУ від 05.09.2023 N 953, які передбачали можливість декларування товарів гуманітарної допомоги за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою.

Наразі митні органи здійснюють пропуск товарів гуманітарної допомоги виключно після їх реєстрації в Автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги (https://good.gov.ua/) та подання митниці унікального коду гуманітарної допомоги.

Звертаємо увагу зацікавлених осіб, що згідно з абзацом третім п. 6 Порядку пропуску та обліку товарів гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, подання декларації без унікального коду гуманітарної допомоги не дозволяється.

Аби отримувачі могли безперешкодно завезти допомогу, необхідно правильно користуватись цифровою платформою. Для зацікавлених осіб консультуємо, як покроково це здійснити:

  1. Перейдіть на сайт https://good.gov.ua/
  2. Якщо вас не має в Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, зареєструйтесь за допомогою КЕП та підтвердіть дані про організацію. Це займає кілька хвилин. Детальніше у відео.
  3. Заповніть дані про вантажі та декларацію в системі. Інструкція за посиланням.
  4. Отримайте унікальний код гуманітарної допомоги
  5. Сформуйте Декларацію в системі
  6. Назвіть цей код під час митного оформлення на кордоні
  7. Розподіліть вантаж
  8. Якщо є розбіжності між декларацією та фактично отриманим товарами – заповніть в системі інвентаризаційний опис. Інформацію про те, як оформити інвентаризаційний опис дивіться у відео.
  9. Подайте автоматичний звіт про цільове використання гуманітарної допомоги в цифровій системі.  Що дані з декларації або інвентаризаційного опису будуть підтягуватися в звіт автоматично
  10. У випадку якщо були допущені помилки при поданні інвентаризаційного опису чи звіту, користувач до кінця місяця в якому було подано інвентаризаційний опис або звіт, може подати уточнюючий звіт або інвентаризаційний опис.

Більше інформації можна знайти на сторінці веб-сервісу “Митниця в смартфоні”: https://zk.customs.gov.ua/humanitarna_dopomoha_new

Пресслужба Закарпатської митниці